Zmniejsza lepkość krwi, obniża ilość złego cholesterolu, poprawia pamięć i koncentracje, ulepsza pracę żołądka, wzmacnia odporność, sprzyja procesom regeneracji skóry. Lista właściwości orzecha włoskiego jest bardzo długa. Wystarczy spojrzeć na jego skład. W orzechach włoskich znajdziemy całe bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich duża zawartość wapnia, magnezu, cynku i miedzi. Są również dobrym źródłem witaminy C. To jej zawdzięczają funkcję poprawy odporności. Orzechy włoskie są również bardzo kaloryczne.
Na samą myśl o kaloriach większość z nas myśli kaloryczne równa się złe. A to nieprawda! Oczywiście osoby na diecie redukcyjnej nie powinny z nimi przesadzać, za to każdy sportowiec, po treningu powinien sięgnąć po garść orzechów włoskich. Taką przekąską nie powinni również pogardzić wszyscy pracujący ciężko fizycznie. Pięć orzechów to równowartość kaloryczna jednego pączka. Jednak po takim posiłku dłużej będziemy nasycenie, a zawarte w nich mikroelementy dodatkowo poprawią nasze zdrowie. Orzechy włoskie powinny również znaleźć się w diecie dzieci i młodzieży. Występująca w nich witamina B wraz z miedzią, poprawiają pracę mózgu oraz zdolność skupienia się. Ekstrakt z orzechów włoskich możemy znaleźć również w lekach na nerwice i depresję.